Anda mempunyai akaun blogger?

Monday, March 26, 2012

5 PENERBANGAN SEMINGGU BERJAYA AIR DI PULAU REDANGBerjaya Air Sdn. Bhd. menyambung semula perkhidmatan udara ke Pulau Redang dengan lima penerbangan seminggu menerusi Lapangan Terbang Subang di Selangor serta Lapangan Terbang Selatar dan Changi di Singapura.


Pengerusi Jawatankuasa Pelancongan, Kebudayaan, Kesenian dan Warisan negeri, Dato’ Abdul Rahin Dato’ Mohd. Said berkata, syarikat berkenaan telah menyatakan komitmen untuk meneruskan penerbangan ke pulau peranginan itu setelah hampir empat bulan dihentikan ekoran musim tenkujuh.

Menurutnya, kunjungan pelancong domestik dan antarabangsa ke Pulau Redang melalui perkhidmatan udara begitu mendapat sambutan khususnya dari Singapura yang mengatasi jumlah penerbangan ke Pulau Langkawi, Pangkor dan Tioman.

“Kerajaan negeri sentiasa perhebatkan promosi pulau-pulau peranginan di Terengganu. Hasil yang dapat kita lihat, penerbangan ke Pulau Redang paling kerap, berbanding pulau-pulau lain seperti Langkawi, Pangkor dan Tioman yang menerima tiga atau empat penerbangan seminggu.


“Daripada jumlah 3.16 juta pelancong yang direkodkan melawat Terengganu tahun lalu, seramai 188,000 orang telah mengunjungi Pulau Redang bagi tempoh Mac hingga Oktober,” katanya kepada pemberita selepas majlis sambutan penerbangan pertama Berjaya Air dari Singapura ke Pulau Redang di Lapangan Terbang Pulau Redang (LTPR), semalam.

Turut hadir, Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Batu Rakit, YB. Khazan Che Mat dan Pengarah Eksekutif Berjaya Hotels & Resorts, Tengku Sri Bendahara Raja, Tengku Mustafa Kamel ibni Sultan Mahmud.


Penerbangan pesawat ATR72-500 dari Lapangan Terbang Changi, Singapura membawa 38 penumpang dan disambut Dato’ Abdul Rahin, Khazan dan Pengurus Malaysia Airport Berhad (MAB), Dr. Ahmad Ramli Mahmood.

Tambah Dato’ Abdul Rahin, penerbangan terus Berjaya Air dari Subang bermula pada tahun 2004, dari Selatar setahun selepas itu dan bermula 2010 dari Changi yang membawa pesawat 72 tempat duduk , khusus untuk landasan pendek di LTPR iaitu 1,100 meter panjang dan 30 meter lebar.

“Lapangan terbang yang dikendalikan MAB itu telah dinaik taraf dengan pembinaan terminal dan landasan baru serta memperkemaskan perkhidmatan Jabatan Kastam. Hasil pembaharuan itu juga, kadar purata penginapan resort-resort di Pulau Redang pada tahun lalu sebanyak 40 peratus.

“Selain perkhidmatan penerbangan, Berjaya Air bekerja rapat dengan hotel dan pusat peranginan bagi menawarkan pakej-pakej percutian menarik sekali gus membantu perkembangan hotel dan resort yang terdapat pulau ini,” katanya.

Pada majlis itu juga, Kalender Aktiviti Pelancongan Terengganu tahun 2012 turut diperkenalkan kepada para pelancong yang disempurnakan Tengku Sri Bendahara Raja dan ia sebagai persiapan sambutan Tahun Melawat Terengganu 2013.

**petikan dari TEGANUKITA

2 comments:

abuya said...

pulau redang ... the best

Kidbux said...

Good sharing, Berjaya Air destination in this flight brings us to Koh Samui Island. Located in the north east coast of Thailand, Koh Samui Island is well known for its white sandy beaches, coral reefs and coconut trees. See detail visit:
http://kidbuxblog.com/berjaya-air/

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails